بازار کردستان: یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «دهوک» طی روزهای 19 تا 26 آذر ماه جاری (9 تا 16 دسامبر 2024) برگزار می شود.
جشنواره امسال با شعار «ورزش» و «ورزش همگانی» آغاز به کار میکند.
امسال 107 اثر از کارگردانان ایرانی و کشورهای مختلف جهان، در قالب فیلمهای بلند سینمایی، کوتاه و مستند در بخشهای رقابتی و غیررقابتی در سالن «کنگره» دانشگاه دهوک و مجموعه سینمایی «دهوک مول» در شهر دهوک روی پرده می رود.
جشنواره بینالمللی فیلم «دهوک» به ریاست «امیرعلی محمدطاهر» و با مدیریت هنری «شوکت امین کورکی» به عنوان پل ارتباطی میان کارگردان کُرد و فیلمسازان سراسر جهان و با هدف تبادل فرهنگی میان ملتهای دنیا به یاد «ییلماز گونای» Yılmaz Güney کارگردان سرشناس کُرد و برنده جایزه نخل طلای جشنواره بینالمللی فیلم «کن» فرانسه (1982) تأسیس شده است.
ییلماز گونای سال ۱۹۳۷ در یکی از روستاهای اطراف شهر آدانا در خانوادهای کردتبار به دنیا آمد. وی در کودکی مجبور به کار در مزارع شد. در دانشکده حقوق دانشگاه آنکارا درس خواند و از جوانی به سینما روی آورد و روشی انتقادی در مواجهه با حکومت مرکزی در پیش گرفت. گونای زندگی کوتاهی داشت. به زندان افتاد. در زندان یکی از مهمترین آثار خود را کارگردانی کرد. به هنگام مرخصی از زندان فرار کرد. به پاریس رفت و در آنجا به دلیل بیماری سرطان درگدشت. فیام «راه» او شاهکاری در سینمای دهه 1980 جهان بود. از مهمترین آثار سینمایی گونای میتوان به فیلم دیوار (1983) اشاره کرد که نمایش آن به مدت 17 سال در ترکیه ممنوع بود. آثار برجسته او:
۱۹۸۳ – دیوار (Duvar)
۱۹۸۲ – راه (Yol)
۱۹۷۹ – دشمن (Düşman)
۱۹۷۸ – رمه (Sürü)
۱۹۷۴ – رفیق (Arkadaş)
۱۹۷۴ – بیچارهها (Zavallılar)
۱۹۷۳ – بابا (Baba)
۱۹۷۱ – مرثیه (Ağıt)
۱۹۷۱ -ناامیدها (Umutsuzlar)
۱۹۷۱ – درد (Acı)
۱۹۷۱ – اختلاس کنندگان (Vurguncular)
۱۹۷۱ – عبرت (İbret)
۱۹۷۱ – فراریها (Kaçaklar)
۱۹۷۱ – فردا آخرین روز است (Yarın Son Gündür)
۱۹۷۰ – هدف زنده (Canlı Hedef)
۱۹۷۰ – امید (Umut)
۱۹۷۰ – عثمان، سرباز پیاده (Piyade Osman)
۱۹۷۰ – هفت شرور (Yedi Belalılar)
۱۹۶۹ – گرگهای گرسنه (Aç Kurtlar)
۱۹۶۹ – یک مرد زشت (Bir Çirkin Adam)
۱۹۶۸ – پیره نوری (Pire Nuri)
۱۹۶۸ – سیدخان: عروس خاک (Seyyit Han: Toprağın Gelini)
۱۹۶۷ – گلوله به من اثر نمیکند (Bana Kurşun İşlemez)
۱۹۶۷ – اسم من کریم (Benim Adım Kerim)
۱۹۶۶ – اسب، زن، اسلحه (At Avrat Silah)