بازار کردستان: مقامات گردشگری اقلیم کردستان عراق خواستار راهاندازی پرواز مستقیم به سنندج و از آنجا به کیش با هدف بهرهمندی از تفریحات و جاذبههای گردشگری این مناطق شدهاند.
همچنین ارائه خدمات پزشکی و درمانی به گردشگران از جمله نتایج این ارتباط دو سویه است.
مدیران بخش گردشگری ایران بارها اظهار داشتهاند که اقلیم کردستان عراق با وجود بازار پرظرفیت برای گردشگری مغفول مانده است.
علاوه بر مطالبه پرواز هوایی، موضوع دیگر تسهیل تردد با خودرو از طریق مرزهای مشترک است که میتواند در افزایش ورود گردشگران موثر واقع شود. در حال حاضر تردد با خودرو شخصی از مرزهای مشترک به سادگی امکان پذیر نیست از اینرو باید فرایند تردد تسهیل شود.
گردشگران و اتباع خارجی سالهاست با «خودرو شخصی» میتوانند به ایران سفر کنند، اما هزینههای سنگینی که هنگام ورود به خاک ایران گرفته میشود، بارها عامل اعتراض بوده است. اتباع خارجی و مسافران درصورت داشتن «کارنه دوپاساژ»، ارزان و سریعتر از گذشته میتوانند با وسیله نقلیه موتوری خود از مرز ایران گذر کرده و وارد این خاک شوند. این امکان برای گردشگران ترکیه، امارات، کویت، عمان، پاکستان و عراق فراهم شده است.
با خودرو از مرز شوشمی گذر کنید
تردد خودرو یا کاپوتاژ از مرز شوشمی در شهرستان پاوه از ۲۲ آذرماه سال جاری با حضور منوچهر حبیبی، استاندار جدید کرمانشاه به صورت رسمی آغاز شد. مرز شوشمی، نزدیکترین و مناسبترین مرز برای تردد به کشور عراق بهویژه اقلیم کردستان است.
بازار شوشمی و داستان حکمرانی جعفر سلطان
بازارچه شوشمی در نزدیکی شهر پاوه و منطقه نوسود قرار دارد. تشکیل اداره مستقل حلبچه در بهمن ماه سال ۹۳ در همسایگی پاوه، فرصتی تازه برای گسترش مناسبات تجاری و تردد مسافر از طریق مرز شوشمی بود؛ مرز مشترکی که قدمت آن به دوران قاجار برمیگردد.
در سال ۱۳۰۶ به درخواست جعفر سلطان، حاکم وقت هورامان، گمرک رسمی در شوشمی راه اندازی شد.
جعفر سلطان لهونی در اواخر دوره قاجار و تمام دوران سلطنت رضاشاه رئیس ایل اورامان لهون بود و نقش پررنگی در تحولات سیاسی و نظامی غرب کشور داشت. جعفر سلطان با آغاز جنبش مشروطه به طرفداری از این جنبش پرداخت. حضور نیروهای عثمانی در مرزهای غربی پیش از انعقاد قرارداد ۱۹۱۴ میلادی، اشغال کشور توسط دولت های روس و انگلیس و حضور مأموران آلمانی و عثمانی در سال ۱۳۳۴ هجری قمری و وقوع جنگ اول جهانی، پیروزی انقلاب بلشویکی در شوروی به سال ۱۹۱۷ میلادی و تشدید حضور و دخالت انگلیس در ایران و مهمتر از همه انقراض سلسله قاجاریه و روی کار آمدن پهلوی، مهم ترین حوادثی بود که در دوران او روی داد و تمامی این رویدادها بر ایل اورامان تأثیر داشت و شخص جعفر سلطان که زعامت ایل را بر عهده داشت نقش پر رنگی ایفا نمود.
جعفر سلطان توانسته بود با ایجاد تفاهم در بین بازماندگان حوادث خونین پیشین و خاتمه دادن به خون ریزی های درونی و ایجاد زمینه های گسترش فعالیت های اقتصادی و آبادانی بر میزان محبوبیت خود در منطقه بیفزاید.
در آذر ماه ۱۳۱۰ سرهنگ حاجی علی رزم آرا از کرمانشاه و سرهنگ علی شاه خان رحیمی از سنندج به طرف اورامان حرکت کردند. پس از یک ماه زد و خورد، منطقه لهون به تصرف قوای دولتی در آمد و جعفرسلطان و افرادش به عراق گریختند. سرتیپ صادق خان کوپال از طرف دولت ایران با دولت عراق تماس گرفته و خواستار تحویل جعفرسلطان و اعوانش شد. اما دولت عراق اظهار داشت از ورود جعفرسلطان به خاک عراق بیخبر است و او در کوههای ایران مخفی شده است.
جعفرسلطان که در ادامه سیاست «تخته قاپو» خود و ایلش میبایست خلع سلاح میشدند، ادعا داشت باید آخرین فرد خلع سلاح شده در منطقه باشد. او در مکاتباتش با شیخ محمد مردوخ کردستانی که از جانب اردوی دولتی مذاکره میکرد به این موضوع اشاره کرده است: «… میدانید که عشایر این حدود خارج و داخل با من دشمن هستند. هر آن دولت از عشایر هم جوار اسلحه پس بگیرد بنده هم حاضرم اسلحه خود را بار کرده تقدیم نمایم. اگر نه دشمنان بنده هم دارای اسلحه باشند بنده بیاسلحه چگونه میتوانم در این سنگلاخ زندگانی نمایم؟»
شرایط سفر به عراق با خودرو شخصی:
🔻داشتن گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار از تاریخ ورود به عراق.
🔻خودرو باید دارای بیمه شخص ثالث باشد.
🔻ارائه اصل کارت خودرو.
🔻 داشتن گواهینامه بینالمللی.
🔻اخذ ویزای عراق از سفارت یا کنسولگری عراق در ایران.
🔻برای تردد خودرو در خاک عراق، دریافت مجوز کاپوتاژ ضروری است.