بازار کردستان: چند تن از مدیران اتاقهای بازرگانی دیدگاه خود را در رابطه با بازار اقلیم کردستان مطرح کردهاند که چکیده آن از نظرتان میگذرد:
فاروق کیخسروی، نایبرئیس اتاق سنندج:
🔹 از مدتها قبل اتاق پیگیر ایجاد نمایندگی و احداث نمایشگاه دائمی معرفی کالاهای ایرانی در سلیمانیه و اربیل بوده اما تاکنون موفق نشده است و نیاز است تا کنسولگری ایران در شمال عراق ما را در این راستا یاری دهد تا بیش از این سهم خود از این بازار را به ترکیه ندهیم.
🔹بازار اقلیم در انحصار ترکیه قرار گرفته و ما با وصف داشتن تولیدات دارای کیفیت بالاتر و قیمت ارزانتر از این کشور، نتوانستهایم این انحصار را بشکنیم که علت این شرایط را باید در داخل جستجو کرده و در یک برنامه عملیاتی سریع آنها را حلوفصل کنیم.
🔹از جمله عوامل اصلی در نابسامانی تجارت با اقلیم کردستان عراق، تأخیر ادارات کشور در انجام امور و تفاوت در زمان صدور مجوزهای واردات و صادرات بین ایران و عراق است بهطوریکه در عراق در مدت بسیار کوتاهی امور تجاری را انجام میدهند اما در داخل با مشکلات بزرگی مواجه هستیم.
دلسوز اخگر، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و امور گمرکی و حملونقل اتاق سنندج:
🔹در مبادلات اقتصادی با اقلیم کردستان باید اولویت به ظرفیتها و تولیدات کردستان داده شود زیرا در حال حاضر ما صادرکننده کالای سایر استانها هستیم.
🔹برای گسترش روابط اقتصادی با عراق و اقلیم کردستان به ایجاد دفتر نمایندگی اتاق در اقلیم و فعالسازی نمایشگاه دائمی کالاهای ایرانی نیاز داریم که تاکنون موفق به آن نشدهایم و نیاز است تا کنسولگری ما را در اجرای این دو مورد کمک کند.
🔹حمل یکسره کالا از ایران به عراق کمک بزرگی به توسعه صادرات است زیرا در فرایند بازرسی هم کالا آسیب میبیند و هم با تأخیر به بازار عراق وارد شده و سایر کشورها گوی سبقت را از ما میربایند.
🔹صادرات و ترانزیت به سوریه از طریق مرزهای کردستان یکی از خواستههای ماست که باید در دستور کار دولت قرار گیرد زیرا این مسیر از این روند حذف شده و مهران و چزابه را جایگزین کردهاند.
هدف ده میلیارد دلاری مبادلات تجاری
شیخ مصطفی عبدالرحمان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان عراق:
🔹ارتباط بین کردستان عراق و ایران دیرینه است. ارتباط تجاری با کشور ایران در صدر روابط تجاری خارجی این منطقه قرار دارد.
🔹 در نظر داریم مبادلات تجاری بین اقلیم کردستان عراق و جمهوری اسلامی ایران را تا پایان امسال به هفت میلیارد دلار افزایش یابد.
🔹 کشور ترکیه بسیار پیگیر است تا ارتباطات تجاری با اقلیم کردستان عراق را گسترش دهد اما تمایل این منطقه توسعه فعالیت تجاری با ایران است.
🔺 شیخ مصطفی عبدالرحمان این سخنان را در دیدار با هیات رئیسه اتاق بازرگانی خوزستان بیان کرد.
توافقنامه با مناطق آزاد
🔹 همچنین با حضور اکبر افتخاری معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و شیخ مصطفی عبدالرحمان رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان کشور عراق به امضاء رسید.
🔹 رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان عراق از امضای این تفاهمنامه ابراز خرسندی کرد و گفت: واردکنندگان، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی اقلیم کردستان عراق ارتباط خوبی با تجار و بازرگانان ایرانی دارند.از تعداد ده هزار عضو اتحادیه تولیدکنندگان و واردکنندگان کردستان دو هزار عضو با بازرگانان ایران فعالیت بازرگانی دارند.
🔹 شیخ مصطفی عبدالرحمان افزود: اقلیم کردستان کشور عراق حدود ۲۹تفاهمنامه با کشورهای مختلف منعقد کرده است که از این تعداد ۷تفاهمنامه با جمهوری اسلامی ایران بوده است. وی به تحریمهای آمریکا علیه ایران اشاره کرد و گفت: اقلیم کردستان کشور عراق در این شرایط آمادگی دارد با ایران همکاری بیشتر و بهتری برای تامین نیازهای اساسی داشته باشد.