بازار کردستان: طی ۹ ماهه سال جاری چین با ۱۱ میلیارد دلار، عراق با ۹.۴ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۵.۳ میلیارد دلار، ترکیه با ۵.۲ میلیارد دلار، افغانستان با ۱.۷ میلیارد دلار، پاکستان با ۱.۷ میلیارد دلار و هند با ۱.۴ میلیارد دلار عمدهترین مقاصد صادرات کالاهای ایرانی بودهاند.
رئیس کل گمرک ایران با اعلام این خبر، افزود: در مدت مذکور، ارزش صادرات غیرنفتی ایران با ۱۸ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۴۳ میلیارد و ۱۴۰ میلیون دلار رسید.
فرود عسگری همچنین اعلام کرد: میزان واردات با احتساب شمش طلا ۵۰ میلیارد و ۸۸۹ میلیون دلار بوده که نشانگر ۵ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
عسگری گفت: متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی با ۳.۷۴ درصد افزایش به رقم ۳۷۱ دلار رسیده است.
به گفته رئیس کل گمرک ایران، در این مدت ۵۰.۷ میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۱۹.۷ میلیارد دلار صادر شده است که به لحاظ وزن ۳۳.۲۵ درصد و از حیث ارزش ۳۲ درصد افزایش داشته است.
اینکه عراق و اقلیم کردستان، کماکان جایگاه خود را به عنوان دومین مقصد صادرات کالاهای ایرانی حفظ کرده است به چندین عامل مرتبط است:
نزدیکی جغرافیایی: عراق و ایران همسایه هستند و این نزدیکی جغرافیایی باعث کاهش هزینههای حمل و نقل و تسهیل در تجارت میشود.
نیازهای بازار عراق: عراق به دلیل بازسازی پس از جنگهای داخلی و بحرانهای اقتصادی نیازمند کالاها و خدمات مختلف است. ایران میتواند به راحتی این نیازها را تأمین کند.
توافقات تجاری: موافقتنامههای تجاری و اقتصادی بین دو کشور به تسهیل صادرات کمک کرده است.
تجارت مرزی: تجارت مرزی بین دو کشور نیز نقش مهمی در افزایش صادرات داشته است.
کالاهای متنوع: ایران کالاهای متنوعی از جمله مواد غذایی، مصالح ساختمانی، و محصولات صنعتی را به عراق صادر میکند.
همچنین ثبات سیاسی در عراق و اقلیم کردستان، و برقراری روابط دیپلماتیک عامل موثری در تقویت تجارت است.
۳۵۰ میلیون دلار کالا از تمرچین صادر شد
مدیرکل گمرک تمرچین پیرانشهر گفت: طی نه ماهه سال جاری ۸۰۰ هزار تُن کالا به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار از این گمرک صادر شده است.
علی اکبر اشرفی افزود: از مرز تمرچین انواع کالاهای داخلی شامل مصالح ساختمانی از جمله کاشی و سرامیک، خاک معدنی، آهن آلات و مقطوعات فولادی، میوه و ترهبار به مقصد اقلیم کردستان عراق صادر میشود.
اشرفی اظهار کرد: امسال در مجمع ۱۵ هزار و ۵۰۰ تُن کالا به ارزش ۵۰ میلیون دلار از مرز تمرچین وارد کشور شده که از این مقدار سه هزار و ۵۰۰ تن به ارزش ۱۲ میلیون دلار در قالب رویه کولبری بوده است.
مدیرکل گمرک تمرچین پیرانشهر گفت: امسال در مجموع یک میلیون و ۱۱۰ هزار تن کالا از این مرز ترانزیت شده که در مقایسه با سال قبل ۱۲۰ درصد افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه مفهوم ترانزیت در عرف گمرکی کشور به معنای عبور یک بار یا یک کالا از یک نقطه مرزی یا گمرکی کشور و خروج آن از کشور از طریق گمرک است، اضافه کرد: امسال مشتقات نفتی، خودرو سواری، مواد شیمیایی و غلات از طریق این پایانه مرزی ترانزیت شده است.
مدیرکل گمرک تمرچین پیرانشهر با اشاره به افزایش ۴۶ درصدی درآمد حاصل از این گمرک افزود: امسال درآمد حاصل از فعالیت گمرک تمرچین پیرانشهر به چهار هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال رسیده است.
وی در خصوص تردد مسافر از این پایانه مرزی تمرچین گفت: امسال به طور میانگین روزانه سه هزار و ۴۰۰ مسافر از این پایانه مرزی به سمت کشور عراق و برعکس تردد کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۳۰ درصد افزایش نشان میدهد.
اشرفی با اشاره به اینکه گمرک تمرچین بعد از رازی در جایگاه دوم در آذربایجان غربی قرار دارد، افزود: امسال به طور میانگین روزانه ۸۲۰ دستگاه کامیون، ۱۴ دستگاه اتوبوس و ۵۶ دستگاه خودرو سواری از این گمرک تردد کردند.
گذرگاه مرزی تمرچین در استان آذربایجان غربی، نزدیک شهر پیرانشهر، واقع شده است. این گذرگاه مرزی به ویژه برای تردد مسافران و تجارت با اقلیم کردستان عراق اهمیت بالایی دارد.