بازار کردستان: حقیقت این است که استراتژی بازاریابی محصولات ایرانی نه تنها در گستره جهانی که در سطوح منطقهای نیز شکست خورده است؛ بخشی از این شکست مربوط به تحریمهای غربی است و بخش دیگر به سازوکار نظام مدیریت تجاری ایران در هر دو بخش دولتی و خصوصی بر میگردد؛ مراقبت از منافع گروهی و دفع منفعت عمومی – در اینجا بازرگانان جزء و پیشهوران – به وضعیتی منجر شده که حتی اتاقهای بازرگانی و برخی انجمنهای صنفی را به کانون تقسیم منافع بین افراد خاص تبدیل کرده است. بیشک تحول در نظام سیاستگذاری تجاری کشور نیازمند نقد این ساختار اقتدارطلب و معطوف به منافع افراد و گروههای خاص است.
چرا بازار سیمان در عراق از دست رفت؟
هنگامی که عراق در سال ۲۰۱۵ وارات سیمان از ایران را به منظور حمایت از تولید داخلی ممنوع کرد، دبیر انجمن کارفرمایان سیمان با تاکید براینکه نگران از دست دادن بازار صادراتی سیمان عراق نیستم، گفت: اگر عراق با ۹۰ درصد ظرفیت هم فعالیت کند باز هم نیازمند واردات است! همین خوشخیالی باعث شد که آیندهنگری فراموش شود. میزان صادرات سیمان به عراق از ۴۰۸ میلیون دلار در سال ۹۴ به ۱۰۴ میلیون دلار در سال ۹۶ رسید و این روند کاهشی ادامه یافت تا جایی که امروزه بازار سیمان عراق به دلیل خودکفایی این کشور عملا از دست رفته و به دست چند شرکت سرمایهگذار عربستانی و ترکیهای و چینی افتاده است. این تجربه شکست میتواند در دو بخش صادراتی مهم، یعنی مواد غذایی و کاشی و سرامیک نیز تکرار شود.
بازار کردستان طی سلسله گزارشهایی توصیفی – میدانی و آمارسنجانه، دلایل آینده مبهم اقلام و محصولات عمده ایران به بازار اقلیم کردستان را پیگیری و بررسی میکند.
پیشروی هندیها در صادرات کاشی
بنا به گزارش اتاق بازرگانی هند، این کشور طی ماه مارس ۲۰۲۳ تا فوریه ۲۰۲۴ تعداد ۲۵۶۵ محموله سرامیک و کاشی به عراق صادر کرده است. این صادرات میان ۱۳۹ صادرکننده هندی و ۳۴۶ خریدار عراقی انجام شده است که نرخ رشد ۴ درصدی را نسبت به دوازده ماه پیش از آن نشان میدهد.
در این دوره، تنها در فوریه ۲۰۲۴، ۱۰۷ محموله صادراتی سرامیک و کاشی از هند به عراق ارسال شده است. این رقم نسبت به ژانویه ۲۰۲۴ نشانگر رشد ۱۶ درصدی است.
هندیها با دستیابی با فناوری پیشرفته و کیفیتبخشی به محصولات کاشی و سرامیک خود توانستهاند در خاورمیانه به خصوص عراق، مشتریان خود را پیدا کنند و آنها را راضی نگه دارند.
چین، هند و ایتالیا سه صادرکننده برتر سرامیک و کاشی در جهان هستند.
برگ برنده هندیها در رقابت با رقبای ایرانی، رایزنی بازرگانی و تبلیغات گسترده در سطوح رسانهای و فضاهای عمومی است. آنها جای پای خود را در بازار اقلیم کردستان و عراق محکم کردهاند.کافیست گشتی در بازار سلیمانیه بزنید تا متوجه تبلیغات محیطی شرکت لیانزا شوید؛ شرکتی که از گجرات هند آمده و در قلب یکی از شهرهای تجاری اقلیم کردستان مشتریان خود را با تعلق خاطر خاص به محصولاتش مجاب کرده است. این همان شرکتی است که محصولات کاشی و سرامیک خود را به حدود پنجاه کشور جهان از جمله انگلیس، روسیه و امارات متحده عربی صادر میکند.
در این وضعیت که همهچیز در غبار تعلیق و بدبینی فرو رفته است، رویکرد معطوف به تحلیل بازار آینده تجاری ( Future Market Analysis)، بازاریابی روشمند و متکی به مواجههی دهان به دهان (Word Of Mouth) میتواند پیشبرنده و راهگشا باشد.